Бакпулвер

Бакпулвер е набухвател за тесто при печене на сладкиши като кекс, мъфин или бисквити. Представлява бял прах и увеличава обема на тестото като отделя въглероден двуокис вследствие реакция между основа и киселина. За разлика от маята, при която става въпрос за ферментация на живи микроорганизми, бакпулверът ползва само химични реакции.

Обикновено съдържанието на бакпулвер включва сода за хляб и лимонтузу в съотношение 2:1 и добавка - някакъв вид нишесте (царевично), понякога ванилия.

Количеството бакпулвер зависи от рецептата, но при кексовете се използва около 1 чаена лъжичка бакпулвер на 1 чаена чаша брашно.

 


Състав на бакпулвер:

 

63% сода бикарбонат (5/8)

25% калиев тартарат или лимонтузу (1/4)

12% бионишесте (1/8)

или в 1 г. бакпулвер се съдържат:

0.625 г. сода за хляб

0.250 г. лимонтозу (в домашни условия)

0.125 г. нишесте



Бакпулверът е продукт с малък период на годност. Това означава, че винаги трябва да гледате срока на годност, щампован на опаковката. След отваряне непременно съхранявайте на сухо и хладно място, в добре затворен пакет или съд. Ако оставите бакпулвера отворен, той лесно ще попие влагата от въздуха и в крайна сметка ще стане негоден за употреба. 



Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.